Er du ofte på farta, og ønsker internettilgang uansett hvor du er? Du kan selvsagt dele internett fra mobilen, men med mobilt bredbånd får du mer data for en rimelig penge. Her finner du informasjon om mobilt bredbånd, og hva som er viktig å tenke over når du skal bestille et.
Hva er mobilt bredbånd?
Helt enkelt er mobilt bredbånd et bredbånd du kan ta med deg over alt. I motsetning til fast bredbånd, som gir internettilgang gjennom kabel, kobler det mobile bredbåndet opp til mobilnettverket for internett. Dette gjør at du kan oppleve å få raskere, og rimeligere, internett.
Med mobilt bredbånd er du koblet til nettverket der du er, enten det er 4G, 4G+ eller 5G. Dette gir deg like raskt internett på PC som på mobilen, og med en ekstra ruter kan du forbedre og stabilisere koblingen. Ruteren gjør det også mulig for opptil elleve personer å være koblet til samtidig.
Alle typer mobilt bredbånd leveres med et SIM-kort som settes inn i modemet. Du velger selv hvilken type modem du ønsker, eller eventuelt nettbrett som har mulighet for dette.
Viktig ved valg av mobilt bredbånd
Når du skal velge mobilt bredbånd er det flere faktorer som er viktige å tenke over. De vesentligste er knyttet til datamengde, pris og dekning. Også ekstra tjenester og funksjonalitet utenfor Norge er faktorer som avgjør om det mobile bredbåndet helt enkelt er bra, eller om det er utmerket.
Datamengde
Det finnes en rekke abonnementer å velge mellom, og datamengden ligger i området 5GB til 500GB. Hvis du er usikker på hvor mye data du har behov for, kan du bruke en datakalkulator på nett.
Prisnivå
Det finnes mobile bredbånd for ethvert budsjett. De rimeligste inkluderer mellom 5GB og 10GB og koster fra 149 kroner, mens de dyreste inkluderer mellom 150GB og 500GB med pris fra 599 kroner.
Dekning
I Norge har vi tre store mobiloperatører, Telenor, Telia og ICE. Disse tilbyr mobildekning i hele landet, men hver operatør har sine områder hvor de utmerker seg. Hvem som kan tilby det beste mobile bredbåndet der du er, vil derfor variere. Sjekk dekningskartet før du tegner abonnement på mobilt bredbånd, slik at du signerer avtale med en som kan levere bredbånd der du har behov for det.
Hastighet
Den teoretiske hastigheten på mobilt bredbånd er 300 Mbit/s, men hva du faktisk får av hastighet påvirkes av ulike faktorer. Dekningen er én faktor. Jo bedre dekning du har, desto raskere internett får du. Avstand til basestasjon og hvor mange som er koblet til samme stasjon samtidig kan også spille inn. Du vil også merke forskjell i hastighet avhengig av om du befinner deg et sted med tynne eller tykke vegger.
Ekstra tjenester
Data rollover er det tjenesten som er desidert mest praktisk når det kommer til inkludert data. Det du ikke bruker av data en måned, overføres automatisk videre til neste. Dette er veldig praktisk om det mobile bredbåndet er på hytta eller i båten og bruken er varierende. Du går ikke glipp av data, og kan ha ekstra når dere først er på tur. Andre tjenester inkluderer lagring av bilder og video i en sky på nett, og fri avspilling av musikk.
Bruk i utlandet
Noen mobile bredbånd kan kun brukes innenlands, mens andre også kan brukes i utlandet. Hvis operatøren har åpnet for det, kan mobilt bredbånd brukes fritt i alle EU/EØS-land, akkurat som mobilen. Noen tilbyr også bruk utenfor dette området, mot en ekstra kostnad.
Tilleggspakker
Har du brukt opp inkludert datamengde, finnes det to alternativer. Du kan oppgradere til et abonnement med større mengde data, eller kjøpe tilleggspakke. Prisen på disse ekstra pakkene vil variere både ut fra datamengde og operatør.
Finn riktig datamengde
Inkludert datamengde er den faktoren som i størst grad skiller abonnementene fra hverandre. Når du skal finne riktig abonnement for ditt behov er det derfor viktig å finne ut hvor mye data du trenger. En familie på to som surfer lite har generelt behov for mindre data enn en familie på to eller flere der man ofte strømmer filmer eller musikk og lignende.
Datakalkulator for mobilt bredbånd er et ypperlig verktøy for å finne ut av hvor mye data du har behov for. Vi har brukt en datakalkulator for å sjekke hvor mye du kan gjøre med 50GB data i måneden.
- Nettsider: 800 sider i måneden – 1,2GB.
- E-post: Lese/motta 400 i måneden – 1,6GB.
- Musikk: 40 timer i måneden – 2GB.
- Video: 60 timer i måneden – 39GB.
- Bilder: Laste opp/ned 200 bilder i måneden – 300MB.
- Navigasjon: Bruke GPS i 5 timer i måneden – 25MB.
- Nettspill: 40 timer i måneden – 800MB.
- Videosamtaler: 5 timer i måneden – 5GB.
Med dette som utgangspunkt får du en pekepinn på hva som krever mest data. Ser du mye på film eller hører på musikk på reise, på hytta eller i båten, er det anbefalt med en større datapakke inkludert. Leser du kun aviser, mottar e-post og spiller Candy Crush en gang innimellom, klarer du deg fint med en liten datapakke.
Hvilket mobilt bredbånd er rimeligst?
Å finne ut hvilket abonnement for mobilt bredbånd som er det rimeligste er ikke bare enkelt. Det er flere faktorer som påvirker prisen, og selv om ett abonnement har en lavere pris enn et annet, betyr ikke det automatisk at det er det rimeligste alternativet for deg.
Når du skal finne det rimeligste abonnementet for mobilt bredbånd må du se på hva du trenger, og hvilket abonnement som kan gi deg dette. Er du avhengig av dekning fra ICE, vil et abonnement med dekning fra Telenor eller Telia ikke være et rimelig alternativ, selv om prisen skulle være lavere.
For å finne det rimeligste alternativet må du se på hvor mye data du har behov for, hvem som tilbyr dekning der du trenger bredbåndet, og hva kostnadene blir om du skulle ha behov for mer data eller ønsker å benytte bredbåndet utenfor Norge.
En sammenligningstjeneste på nett hjelper deg med å sammenligne og finne det beste alternativet for deg. Velg ønsket datamengde, og eventuelt operatør. Tjenesten gir deg en oversikt over hvilke abonnement som passer ditt behov, hva som er inkludert og hva prisen blir.
Slik bruker du mobilt bredbånd
Modem, ruter eller antenne
Du kan velge mellom flere ulike modem, rutere og antenner. De nyeste på markedet støtter både 4G og 5G nettverk, og gjør det mulig for flere å være koblet på samtidig. Du kan velge mellom fast modem, mini-ruter og antenne.
- Fast modem: Samme modem som du har hjemme i boligen. Står fast på et sted, og er ideelt for eksempel på hytta eller i fritidsboligen. Kan brukes av flere personer samtidig.
- Mini-ruter: Liten ruter som kan fraktes med dit du skal, perfekt for den som er mye på reise eller har flere bosteder. Kan brukes av flere personer, og tar liten plass.
- Antenne: Det finnes to ulike antenner, innendørs og utendørs. Disse monteres uten ekstra kabel, og fungerer som en forsterker av signalene. Innendørs antenner må plasseres i vinduet.
For best mulig signal anbefales det at også modem og mini-ruter plasseres i nærheten av vinduer. Sørg for å ha tilnærmet fri sikt, velg et vindu som vender ut mot gaten fremfor mot bakgården, og prøv deg frem med plasseringen om du skulle oppleve dårlig signal.
USB-modem
Slike modem har eksistert i flere år, og er en USB-brikke du kobler til PC eller laptop for å få internett. Brikken tar ikke opp stor plass, men merk at med dagens datamaskiner kan du være avhengig av en konverterer fra USB-C til USB 2.0 for å kunne bruke modemet.
Er du mye på reise er et USB-modem veldig praktisk. Det tar ikke opp stor plass, kan kobles til alle enheter som har USB-tilgang, og flere kan være koblet til samtidig.
Mobiltelefonen
Du kan også benytte mobiltelefonen som modem. Det gjør du enten ved å bruke SIM-kortet fra det mobile bredbåndet i mobilen, eller ved å dele den inkluderte datamengden fra abonnementet.
For å dele internett fra mobilen gjør du den om til et WiFi hotspot gjennom innstillingene på mobilen. Fremgangsmåten for dette avhenger av om du har iPhone eller Android telefon.
Fordeler med mobilt bredbånd
Det mobile bredbåndet er enkelt å ta med. Enten du skal på hytta, ut i båten eller pendle med tog fra Stavanger til Trondheim, kan du bruke det mobile bredbåndet. Alt du trenger er mobildekning for å kunne bruke internettet som hjemme. Det kan også brukes utenlands. Så lenge din operatør har åpnet for det, kan du benytte det mobile bredbåndet fritt også når du reiser ut av landet. I EU/EØS-land skal du ha fri tilgang gjennom roaming.
Hvis man sammenligner mobilabonnement og mobil bredbånd får man mer data inkludert i bredbåndet enn man får i abonnementet. Det er også mulighet for å kjøpe ekstra datapakker om du skulle ha behov for det. Et mobilt bredbånd vil i tillegg bli rimeligere enn fast bredbånd via kabel ved lavt til moderat dataforbruk.
I motsetning til fast bredbånd er det heller ingen begrensninger på hastigheten. Du får den hastigheten det er på mobilnettverket, og vil kun oppleve redusert hastighet ved dårlig dekning eller oppbrukt datamengde. Det er dessuten mye tryggere å benytte seg av mobilnettverket, som er kryptert, fremfor åpne WiFi-nettverk som finnes i inn- og utland.
Ulemper med mobilt bredbånd
I motsetning til fast bredbånd som har ubegrenset data, er det begrensninger på hvor mye data du kan bruke. Abonnementet avgjør hvor mye data du kan bruke, og skulle du gå tom, kan du kjøpe ekstra datapakker.
Siden det mobile bredbåndet gir internettilgang gjennom mobilnettverket, er du avhengig av god dekning for å få stabilt og raskt internett. Dekningen er god i store deler av Norge, men kan oppleves som mindre stabil i utlandet.
Det koster å ha ekstra utstyr som modem, rutere og antenner. Dette utstyret kan være rimelig, men hvis du vil ha det nyeste og beste som sikrer godt signal og raskt internett, må du betale mer.
Oppsummering
- Mobilt bredbånd benytter seg av mobilnettverk for å gi internettilgang
- Du kan ta med deg mobilt bredbånd over alt, og til utlandet
- Det finnes ulike abonnementer i alle prisklasser
- Forskjellen på abonnementene er inkludert datamengde og tilleggstjenester
- Regn ut dataforbruk og sjekk dekningskart før du bestiller abonnement
- Finn billigste abonnement som passer ditt behov ved å bruke sammenligningstjenester på nett